Eserleri2018-10-25T10:28:47+00:00

ÇOK SAYIDA ESERİ VAR

Çoban Mustafa Paşa’nın en büyük eseri ve vakfiyesi bugün Kocaeli ilinin Gebze ilçesinde yaklaşık 12 dönümlük arazi üzerine kurulmuş olan Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’dir.   Külliye bir kervansaray olarak tesis edilmiş, ticaret kervanlarına, orduya, surre alayına bir istirahatgah olarak büyük hizmetlerde bulunmuştur. Bu özelliğinin yanı sıra bünyesindeki hânikâh (tekke), kütüphane ve medrese ile eğitim de yapılan bugünkü tabirle bir üniversite görevini de başarıyla yürütmüştür.

Külliye içersin de cami, han, imarethane, hânikâh (tekke), tabhane, paşa odaları, kütüphane, hamam ve türbeden bulunmaktadır.

Çoban Mustafa Paşa’nın bu büyük eserinden hariç banisi olduğu diğer vakfiyelerin dökümü şöyledir:

• Eskişehir’de cami, hânikâh (tekke/medrese), han, imaret ve sıbyan mektebinden oluşan külliye; (Kurşunlu Külliyesi)
  • İstanbul-Rumelihisar, Galata ve Seyidgazi ile Rodos’ta birer sıbyan mektebi,
  • Silistre ve Prevadi’de birer hamam;
  • Edime-Sögütlüdere’de köprü
  • Edirne’de bir han ile iki hamam
  • Svilengrad’da köprü (Cisr-i Mustafa Paşa)
  • Üsküp’te cami ve imaret.

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi

Kurşunlu Külliyesi